Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden?

Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden?

Op Inktvinden.nl vindt u het meest complete en nieuwste aanbod inkt voor uw printer. Door de samenwerking met de grootste partners op het gebied van inkt kunnen we snel het grootste aanbod inkt van alle bekende merken doorzoeken. Bent u opzoek naar cartridges, toners of inktpatronen voor uw printer? U kunt het vinden in ons enorme assortiment. Wat u misschien ook interessant vindt om te lezen is een beknopte geschiedenis van de boekdrukkunst, iets dat zeer gerelateerd is aan wat wij op Inktvinden.nl goedkoop weten aan te bieden: inkt voor printers. Wie heeft nou eigenlijk de boekdrukkunst uitgevonden?

 

Op Inktvinden.nl vindt u het meest complete en nieuwste aanbod inkt voor uw printer. Bent u op zoek naar cartridges, toners of inktpatronen voor uw printer? U kunt het vinden in ons enorme assortiment. Wat u misschien ook interessant vindt om te lezen is een beknopte geschiedenis van de boekdrukkunst, iets dat zeer gerelateerd is aan wat wij op Inktvinden.nl goedkoop weten aan te bieden: inkt voor printers. Wie heeft nou eigenlijk de boekdrukkunst uitgevonden?

 

Meerdere “uitvinders”


Ondanks dat de Mainzer Johannes Gutenberg in de Westerse wereld over het algemeen wordt beschouwd als de uitvinder van de boekdrukkunst (Gutenberg zou volgens sommigen de boekdrukkunst rond 1455 hebben uitgevonden), is het onmogelijk om met complete zekerheid vast te stellen door wie of wanneer de boekdrukkunst is uitgevonden. Naast Gutenberg wordt de uitvinding van de boekdrukkunst toegeschreven aan nog een aantal andere personen, zoals de Chinees Pi Chang die al in de elfde eeuw Chinese karakters zou hebben gebruikt. Weer anderen zien de Nederlander Laurens Janszoon Coster of de Vlaming Dirk Martens als de meest waarschijnlijke uitvinder van de boekdrukkunst. Wat in ieder geval wel met enige zekerheid kan worden gezegd is dat rond 1450 de Oosterse bevolking al bekend was zowel met blokdruk als met letterdruk.

 

Nog verder terug in de tijd


Vondsten van rolcilinders in Mesopotamië tonen aan dat al in de oudheid het principe van drukken van afbeeldingen al bekend was. Deze rolcilinders waren namelijk met afbeeldingen gegraveerd en spijkerschrift. Aan het begin van de 10e eeuw zijn in Europa al boeken gedrukt met blokdruk. Bij de blokdrukmethode werd iedere boekpagina uitgesneden in een houtblok, een proces dat zeer arbeidsintensief was omdat iedere bladzijde daarbij een eigen uniek uitgesneden houtblok vereiste. Het drukken van teksten op grote schaal werd gemakkelijker en sneller toen het idee werd bedacht om losse loden letters samen te voegen en daarmee een drukvorm voor een complete pagina samen te stellen. Zodoende kon men ook gemakkelijk een losse illustratie, die in hout of metaal werd uitgesneden, plaatsen tussen de losse loden letters.

Boekdrukkunst tegenwoordig


Aan het einde van de 19e eeuw kwam de zogenaamde regelzetmachine op in Amerika en Europa. Deze machines konden complete regels gieten die bijna geheel automatisch in drukplaten werden samengevoegd. Het samenvoegen van regels was iets dat daarvoor veel tijd kostte, omdat het gebruikte zetwerk elke keer weer moest worden teruggelegd in letterkasten. Rond de jaren ‘70 van de afgelopen eeuw werd de boekdrukkunst steeds meer vervangen voor vlakdruk (ook wel off-set en rotatiedruk genoemd). Tegenwoordig wordt boekdruk nog maar zelden toegepast, en is het meer een methode voor hobbyisten geworden.